Aan de slag met de Yoast SEO plugin Print

• Yoast SEO, Plugin, SEO, SEO analyse, Yoast SEO WordPress Plugin, analyse, seo analyse
  • 0

Yoast SEO

Wat is Yoast SEO plug-in?
Wordpress zelf is al een goed platform voor het gevonden worden door zoekmachines. Yoast SEO is een plug-in die je helpt om je pagina’s en nieuwsberichten te verbeteren qua vindbaarheid. Je moet nog steeds zelf op zoek gaan naar goede zoekwoorden, maar Yoast SEO helpt je wel om deze zoekwoorden optimaal in je pagina of nieuwsbericht te gebruiken.

Yoast SEO verkeerslicht_sophie Websites
Hoe werkt de Yoast SEO plug-in?
De Yoast SEO plug-in werkt heel eenvoudig met een zogeheten ‘verkeerslicht’. Wanneer de plug-in geinstalleerd is, tref je onderaan je nieuwbericht of pagina een blok aan van Yoast SEO.

De plug-in meet de volgende zaken:
- de kop van je pagina of nieuwsbericht
- de titel van je pagina of nieuwsbericht
- de tekst (content) die je geschreven hebt
- de URL van je pagina of nieuwsbericht
- de meta-omschrijving

Aan de linkerzijde bevindt zich een verkeerslicht die door middel van de kleur aangeeft hoe goed je pagina voldoet aan de SEO-normen. De doelstelling is om zowel de leesbaarheid als het focus-woord op groen te krijgen.

Onderaan het Yoast SEO blok tref je de analyse aan. Hierin kun je zien welke zaken op oranje staan (kunnen nog wel wat verbetering gebruiken (bijv. te weinig interne links gebruikt of het zoekwoord wordt nog te weinig gebruikt in de tekst) en welke zaken op rood staan (dit heeft echt aandacht nodig, bijvoorbeeld je zoekwoord komt niet voor in de titel van je pagina of nieuwsbericht).

Stap voor stap werken met de Yoast SEO plug-in
1. Bepaal je seo zoekwoord
Wanneer je een pagina of artikel schrijft, moet je eerst bepalen welk zoekwoord(en) je wilt gebruiken. Suggesties voor zoekwoorden kun je bijvoorbeeld vinden in de Google zoekwoorden tool. Deze tool geeft aan hoe vaak er naar het woord gezocht wordt en (alleen van belang bij betaalde zoekwoorden) hoe hoog de concurrentie is. Of je kan kijken in de Googlezoekmachine wat er uit komt bij bepaalde zoekwoorden die je zelf in gedachte hebt. Bekijk ook vooral het lijstje die Google zelf er onderaan geeft. Google denkt met je mee!

Google denkt met je mee voor zoekwoorden opties

2. Vul het seo zoekwoord/ focustrefwoord in
Nadat je het zoekwoord hebt bepaald, voer je het zoekwoord in bij het focustrefwoord in het Yoast SEO blok (te herkennen aan het sleuteltje).

3. Voer de seo meta beschrijving in
Door op het potlood te klikken bij ‘snippet bewerken’ opent zich een venster met de SEO titel, Slug (link naar je pagina) en Meta beschrijving. Vul bij het laatste gedeelte een korte omschrijving in met daarin het trefwoord aan het begin van de tekst. Deze meta beschrijving heeft geen invloed om je vindbaarheid, maar is wel heel belangrijk omdat deze tekst in de zoekresultaten wordt weergegeven en aan de hand daarvan besluit de zoeker of zij/hij naar je website gaat of niet.

4. Check de seo analyse
Je artikel is klaar, je afbeeldingen zijn toegevoegd en voorzien van een titel- en alt-tekst (deze is zichtbaar wanneer je een afbeelding kiest) en je hebt een aantal interne en externe links aan je artikel of pagina toegevoegd. Nu kun je onderaan het Yoast SEO blok controleren of alle verkeerslichten op groen staan of dat er wellicht nog verbetering mogelijk is.